„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Johnson M1941 LMG könnyűgéppuska

johnson_m1941
Melvin Johnson konstruktőr a háború évei alatt két fegyvert is sikerrel tervezett és kivitelezett, melyek egyaránt az ő nevét kapták: a Johnson M1941 félautomata puskát, és a Johnson M41 könnyűgépuskát. Ez utóbbit kétlábú támasztékkal használták, amire szükség is volt az oldalról behelyezhető, szokatlanul hosszú tár miatt. 1940 és 1945 között megközelítőleg 9500 darab készült belőle, az US Army legelső kommandói és a Haditengerészeti erők ejtőernyős csapatai használták. Komoly előnye volt, hogy könnyen szét-, és összeszerelhető volt, aminek ugráskor látták nagy hasznát ez utóbbi az egységek. 1944-ben jelentősen modernizálták (Johnson M1944).

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 7,62 mm (US .30-06)

  • Méretek: csőhossz 558 mm; teljes hossz: 1066 mm

  • Tömeg: 6,48 kg (üresen)

  • Elméleti tűzgyorsaság: 300-900 lövés percenként

  • Lövedék torkolati sebessége: 866 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 20 töltényes tár

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább