„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bazooka M9A1 kézi páncéltörő

bazookam9a1
 
A Bazooka M1A1 megnövelt teljesítményű, továbbfejlesztett változata. A vállról indítható rakéta kilövőt az amerikai hadsereg a második világháború alatt állította hadrendbe. A fegyvert sima felületű acél csőből készítették, gyárilag kb. 150 cm hosszú, elöl hátul nyitott és fel volt szerelve tartó nyéllel, váll támasztóval, elsütő mechanikával, valamint célzókával. A rakéta 255 gramm pentolite-ot tartalmazott, egy nagy hatásfokú robbanóanyagot, hogy képes legyen átütni a 127 mm-es páncélt. Eredeti neve M9A1 rakéta indító, aztán ráragadt a "Bazooka" megnevezés, miután egy rádiós komikus (Bob Burns) poénkodott a nevével. A fő problémája az volt, hogy a Bazooka esetlenül nehéz és ormótlan volt, rövid hatótávval rendelkezett valamint két fős személyzetet követelt. Mindezek ellenére halálos veszélyt jelentett a beásott katonákra valamint könnyűtankokra, mint rövid távú "géppuska fészek elhárító" fegyver.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 60 mm (M7A1 megmunkált töltet - 1,6 kg)

  • Rakéta kezdősebessége: 80-85 m/sec

  • Teljes hossz: 1540 mm

  • Tömeg: 6,9 kg (harckészen)

  • Tűzgyorsaság: 10 lövés/perc

  • Lőtávolság: 109 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább