„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Winchester M1897 'Trench Gun' shotgun

m1897

A fegyvert John Browning tervezte és a Winchester fegyvergyár gyártotta kifejezetten hadi- és rendfenntartó célokra. Mindkét világháborúban elterjedten alkalmazták a szövetséges katonák. A hadseregnél rendszeresített fegyveren apró módosításokat hajtottak végre: a csőre egy perforált hűtőköpeny került, aminek az elejére lehetett felerősíteni az M1917-es bajonettet. Az aránylag rövid cső miatt a fegyver hatótávolsága nem volt túl nagy, viszont a lövészárkok szűk járataiban félelmetes hatékonysággal működött. A németek egyenesen gyűlölték a "trench gun”-t, sőt még hivatalos panasszal is éltek miatta Genfben. A fegyver egyetlen gyenge pontja a töltény volt, ami egészen a háború legvégéig kartonborítású volt. Nem meglepő, hogy ezek a töltények nem viselték túl jól az időjárás viszontagságait és a lövészárkok körülményeit. 1957-ig összesen 1 024 700 darabot gyártottak belőle.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 76 mm (.455 Webley Mk II)

  • Méretek: csőhossz 508 mm; teljes hossz: 997 mm

  • Tömeg: 3,97 kg

  • Tűzgyorsaság: nincs adat

  • Lövedék torkolati sebessége: 751 m/sec

  • Tár befogadóképessége: 5 +1 a csőben

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább