„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ammiraglio Cagni Class

cagni
 
1925 és 1940 között, a Regia Marina komoly anyagi forrásokat fordított a tengeralattjáró flotta megerősítésére. A fejlesztés eredményeként 50 nagy, 89 közepes, 2 szállító és 50 kis egységgel rendelkezett. A II. világháború kitörésekor Olaszország már 117 egységgel rendelkezett, Az első nagy tengeralattjárók osztálya a 4 egységet számláló Balilla osztály. Ezek kettős falú, 1405 tonnás egységek 1928-ban kerültek kifejlesztésre. A későbbi modellek súlyát 1100 tonnára csökkentették, az óceánjáró "Ammiraglio Cagni" osztály (4 egység), és a 2 szállító-hajó "R" osztály kivételével. Az Ammiraglio Cagni-osztály első hajóját 1939. szeptember 16-án bocsátották vízre, és 1941. április 1-én állították szolgálatba. Mint a legtöbb nagy és közepes olasz tengeralattjáró ezek a hajók is két ágyútoronnyal épültek és 10 torpedóvető-csővel (orr: 6, far: 4) rendelkeztek. Különlegessége még a hajóosztálynak, hogy torpedói is speciálisak voltak, a normál 533 mm-es helyett 450 mm-esek. Az "Ammiraglio" és "Balilla" osztálynak volt egy harmadik dízel motorjuk is dinamóhoz csatlakoztatva, hogy áramot termeljen a felszíni hajózáshoz, a kisebb sebességű, de hosszú távú cirkálásra. 
 
TECHNIKAI ADATOK
 • Vízkiszorítás (tonna): 1703 (felszínen), 2164 (lemerülve)

 • Hossz: 87,9 m

 • Szélesség: 7,76 m

 • Merülés: 5,86 m

 • Sebesség (csomó): 16,9 (felszínen), 8,4 (lemerülve)

 • Hatótávolság (km/csomó): 22 236/11 (felszínen), 172/3 (lemerülve)

 • Torpedó: 16 db, 6/4 (orr/far-cső)

 • Akna: nincs

 • Fedélzeti ágyú: 2 db 100 mm-es Model 1935 L/47

 • Személyzet: 78 fő

 • Max merülés: kb. 100 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább