„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type B-2

A több mint 2500 tonna vízkiszorítású Type B2-es (Ocu-Gata 2) tengeralattjárók a korábbi B1 típus javított, továbbfejlesztett változatai. Bár ezek az egységek valamivel nagyobbak voltak elődjüknél, ennek ellenére rendkívüli módon hasonlítottak azokra mind teljesítményben, mind kinézetben. Az osztály összes hajója - csakúgy mint elődje - képes volt 1 darab Yokosuka E14Y repülőgép hordozására és indítására, mivel fedélzetükön hangárral és katapulttal is rendelkeztek. Eredetileg összesen 8 ilyen típusú hajó megépítését tervezték, de végül is az utolsó két egységet törölték a tervből. A megépült hat tengeralattjáró közül egyik sem élte túl a háborút, valamennyi elpusztult a harcok folyamán. Az I-40-et 1943. november 25-én süllyesztette el az USS Radford romboló Makin mellett, az I-41-t 1944. november 18-án semmisítették meg az USS Anzió kísérő-hordozó repülőgépei és romboló-kísérete, az I-42-t 1944. március 23-án az USS Tunny tengeralattjáró torpedózta meg Palau mellett, míg 1944. február 15-én az USS Aspro tengeralattjáró az I-43-t semmisítette meg 280 mérföldre Guamtól keletre. Az I-44-et 1945. április 29-én amerikai repülőgépek süllyesztették el. Az I-45 1944. október 29-én semmisült meg Surigaotól keletre.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Vízkiszorítás (tonna): 2624 (felszínen), 3700 (lemerülve)

 • Hossz: 108,7 m

 • Szélesség: 9,3 m

 • Merülés: 5,2 m

 • Magasság: - nincs adat -

 • Teljesítmény (LE): 22 000 (felszínen), 2000 (lemerülve)

 • Sebesség (csomó): 23,5 (felszínen), 8 (lemerülve)

 • Hatótávolság (km/csomó): 21 000/16 (felszínen), - nincs adat - (lemerülve)

 • Torpedó: 17 db 6/0 (orr/far-cső)

 • Akna: - nincs -

 • Fedélzeti ágyú: 1 db 140 mm-es Model 1922 L / 40

 • Személyzet: 114 fő

 • Max merülés: 100 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább