„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type A-1

  a1
 
A három egységből álló KO-GATA osztály (I-9, I-10 és az I-11) a J3 (Junsen) osztály továbbfejlesztett változata, - így ezek a hajók is képesek voltak 1 darab Yokosuka E14Y repülőgép hordozására és indítására, mivel fedélzetükön hangárral és katapulttal is rendelkeztek. A különbség annyi volt, hogy a hangár és a katapult ennél a típusnál már a hajó első felére, a parancsnoki torony elé került. Az igen nagy sebességre képes - 23,5 csomó a felszínen - hoszzújáratú tengeralattjáró-osztály hajói akár 16 000 tengeri mérföldet is megtehettek 16 csomós sebességgel egyfolytában, tankolás nélkül. Ez igen alkalmassá tette őket mind járőrfeladatokra, mind hosszú távú küldetések végrehajtására. Az osztály első hajóját az I-9-t a Kurei Hajógyárban bocsátották vízre 1939. májusában, és 1941. februárjában állították szolgálatba. Pályafutása 1944. június 11-én ért véget, amikor az Aleut-szigeteknél súlyosan megrongálta és elsüllyesztette az amerikai USS Frazier (DD 607) romboló. Az I-10 Saipan közelében semmisült meg 1944. júliusában, míg az osztály harmadik hajója - az I-11 - 1944. január 11-én süllyedt el Samoa közelében. 
 
TECHNIKAI ADATOK
 • Vízkiszorítás (tonna): 2920 (felszínen), 4150 (lemerülve)

 • Hossz: 113,59 m

 • Szélesség: 9,56 m

 • Merülés: 5,36 m

 • Teljesítmény (LE): 12 400 (felszínen), 2400 (lemerülve)

 • Sebesség (csomó): 23,5 (felszínen), 8 (lemerülve)

 • Hatótávolság (km/csomó): 22 230/16 (felszínen), nincs adat (lemerülve)

 • Torpedó: 18 db, 6/0 (orr/far-cső)

 • Akna: nincs

 • Fedélzeti ágyú: 1 db 140 mm-es (-/50) + 2 db 25 mm-es légvédelmi ágyú

 • Személyzet: 114 fő

 • Max merülés: 100 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább