„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type C-3

  c3

A háború folyamán Type C-3 (HEI-GATA3) osztálynak 3 nagy hatótávolságú óceánjáró hajója készült el és állt szolgálatba 1943 és 1944 között. A megépült egységek a Type C-1 és C-2 osztály hajóihoz képest kevesebb torpedóvető-csővel, kisebb felszíni sebességgel, viszont 2 fedélzeti ágyúval rendelkeztek és megnövelték a hatótávolságukat is. A sorozat első hajóját - az I-52-t - 1942. novemberében bocsátották vízre és 1943. decemberében állították szolgálatba. Ezek a nagyméretű egységek 300 tonna szállítmányt voltak képesek elvinni, és közel 30 000 kilométert tudtak megtenni tankolás nélkül, így ezek voltak a kor egyik legnagyobb hatótávolsággal rendelkező tengeralattjárói. Ezáltal igen alkalmasak voltak járőrfeladatokra a hadszíntér egész területén. A hajókat utólag ellátták Schorchel-készülékkel, az I-53-at pedig úgy módosították, hogy képes legyen 6 darab Kaiten kamikaze-egység szállítására. A "Type C" (C1, C2, és C3) egységek 16 kereskedelmi hajót süllyesztettek el, összesen 80.660 tonna vízkiszorítással a háború folyamán. Csak az I-53 élte túl a háborút, ezt 1946-ban bontották szét.
 
TECHNIKAI ADATOK
 • Vízkiszorítás (tonna): 2564 (felszínen), 3644 (lemerülve)

 • Hossz: 108,7 m

 • Szélesség: 9,3 m

 • Merülés: 5,12 m

 • Teljesítmény (LE): 4700 (felszínen), 1200 (lemerülve)

 • Sebesség (csomó): 17,75 (felszínen), 6,5 (lemerülve)

 • Hatótávolság (km/csomó): 28 930/16 (felszínen), nincs adat (lemerülve)

 • Torpedó: 19 db, 6/0 (orr/far-cső)

 • Akna: nincs

 • Fedélzeti ágyú: 2 db 140 mm-es Model 1922 L/40

 • Személyzet: 101 fő

 • Max merülés: 100 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább