„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Type B-3

  b3

A Type B-3 osztályú (OCU-GATA 3) hajók külső megjelenésükben rendkívüli módon hasonlóak voltak a B1 és B2 típusokhoz. A több mint 2000 tonnás hajókat eredetileg arra tervezték, hogy az előfedélzetükre épített hangárban két hidroplánt szállítsanak. 1945-ben a még meg lévő I-56-t és I-58-t (az I-54-t 1944. októberében elsüllyesztették Surigaonál) átalakították: a hangárt, a gépindító katapultot, sőt még a 25 mm-es légvédelmi ikergépágyút és a 140 mm-es űrméretű fedélzeti löveget is leszerelték, a megszokott fegyvereket hat "Kaiten" típusú, ember vezette torpedóval váltották fel, melyeket a hajótorony mögé erősítettek. Az együléses, 14,5 m hosszú öngyilkos pusztító eszközt hidrogénperoxid hajtású, 1500 LE-s motorja 60 km/h-s sebességgel hajtotta a legfeljebb 25 km-re lévő célpont felé. A fél tucat Kaiten közegellenállása és 53 tonnányi tömege drámaian csökkentette a tengeralattjárók teljesítményét: víz alatti sebességük 6,5 csomóról 3,5-re, a vízfelszínit pedig 17,75 csomóról 11-ra. Hatósugaruk is majd felére zsugorodott. Az eredeti fegyverzetből csak a hat 530 mm-es orr-vetőcső maradt meg. A felsorolt módon nehézkessé tett tengeralattjárók így már nem tudtak elég fürgén manőverezni. Az osztály ily módon átalakított hajói gyakorlatilag egy 110 m hosszú, támadni és védekezni jóformán képtelen, könnyen sebezhető tengeri tehénné váltak. A Hasimotó parancsnokolta I-58 tengeralattjárót 1943-ban bocsátották vízre a jokosukai dokkban, és legismertebb haditette a CA-35 jelzésű, USS Indianapolis nehézcirkáló elsüllyesztése volt.

TECHNIKAI ADATOK
  • Vízkiszorítás (tonna): 2607 (felszínen), 3688 (lemerülve)

  • Hossz: 108,7 m

  • Szélesség: 9,3 m

  • Merülés: 5,2 m

  • Teljesítmény (LE): 4700 (felszínen), 1200 (lemerülve)

  • Sebesség (csomó): 17,75 (felszínen), 6,5 (lemerülve)

  • Hatótávolság (km/csomó): 32 200/16 (felszínen), nincs adat (lemerülve)

  • Torpedó: 19 db, 6/0 (orr/far-cső)

  • Akna: nincs

  • Fedélzeti ágyú: 1 db 140 mm-es (-/50)

  • Személyzet: 101 fő

  • Max merülés: 100 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább