„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Surcouf Class

  surcouf
 
A több mint 4000 tonnás Surcouf-osztály egyetlen egysége cirkáló-tengeralattjáróként készült el. Ezt a hatalmas tengeralattjárót az 1927-ben kezdték el építeni a Cherbourg-i Hajógyárban, és 1929. októberében bocsátották vízre. Az 1934. májusában szolgálatba állított egység 2 db 203 mm-es fedélzeti ágyúval, és összesen 10 torpedóvető-csővel rendelkezett, egyúttal egy Besson MB.411 felderítő hidroplánt is szállíthatott a tengeralattjáró tornya mögötti, vízhatlan hengerben. Ezen a hajón körülbelül 120 fő volt a legénység tervezett létszáma, ez majdnem kétszerese bármilyen másik francia tengeralattjáró legénységének. A Besson MB.411 könnyű hidroplánt kimondottan a Surcouf tengeralattjáróhoz tervezték, részben felderítésre, részben pedig a tengeralattjáró két ágyúja tüzének irányítására. Úgy gondolták, hogy a gépet szétszedve tárolják, és bevetés előtt össze-, utána meg szétszerelik. Az egység egyetlen, és névadó hajója 1940. júliusában Franciaország bukásakor Angliába hajózott, majd ezután a Szabad Francia Haditengerészet kötelékében harcolt tovább. 1942 februárjában a Földközi-tengeren elsüllyedt, mert a rossz látási viszonyok következtében egy amerikai szállítóhajó ráfutott.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízkiszorítás (tonna): 2880 (felszínen), 4304 (lemerülve)

  • Hossz: 63,4 m

  • Szélesség: 9,3 m

  • Merülés: 7,26 m

  • Teljesítmény (LE): 7600 (felszínen), 3400 (lemerülve)

  • Sebesség (csomó): 18,5 (felszínen), 10 (lemerülve)

  • Hatótávolság (km/csomó): 22 000/10 (felszínen), 128/5 (lemerülve)

  • Torpedó: 22 db, 6/4 (orr/far-cső)

  • Akna: nincs

  • Fedélzeti ágyú: 2 db 203 mm-es (1×II) fedélzeti ágyú

  • Személyzet: 110+8 fő

  • Max merülés: 110 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább