„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Balao-class

  balao
 
A GATO osztály korábban sikerén felbuzdulva az amerikai mérnökök rájöttek, hogy jó úton indultak el. Miután a GATO hajók gyártása leállt, a gyárak a legújabb típusra, a BALAO-ra koncentráltak. Az új hajó a korábban gyártottaktól nem igazán különbözött, leszámítva a megerősített hajótestet, és a módosított fedélzeti fegyvereket. A hajókon megjelent az addig csak kísérleti stádiumban létező radarrendszer is. Hogy pontosan mikortól kezdték használni az eszközt, arról nincsenek biztos információink, de az első néhány darab még csak próbaszériaként érkezett az üzemekbe. A radarral jelentősen megnőtt a hajók harcértéke, hiszen látásuk a sokszorosára növekedett. A háború folyamán az amerikaiak összesen 118 darab Balao-osztályú tengeralattjárót építettek, ezzel a legnépesebb tengeralattjáró osztály jött létre amerikai hadiflottánál, és a "Gato-osztály" egységeivel együtt az amerikai tengeralattjáró flotta gerincét alkották. Az osztály névadó hajóját, az USS Balao-t (SS-285) a portsmouth-i Haditengerészeti Hajógyárban bocsátották vízre 1942 októberében, és 1943 februárjában állították szolgálatba.
 
TECHNIKAI ADATOK
 • Vízkiszorítás (tonna): 1526 (felszínen), 2414 (lemerülve)

 • Hossz: 93,57 m

 • Szélesség: 8,19 m

 • Merülés: 4,53 m

 • Teljesítmény (LE): 5400 (felszínen), 2750 (lemerülve)

 • Sebesség (csomó): 20,27 (felszínen), 8,75 (lemerülve)

 • Hatótávolság (km/csomó): 3400/10 (felszínen), 120/2 (lemerülve)

 • Torpedó: 24 db, 6/4 (orr/far-cső)

 • Akna: nincs

 • Fedélzeti ágyú: 1 db 102 mm-es fedélzeti ágyú

 • Személyzet: 88 fő

 • Max merülés: 120 m

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább