„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Tench-osztály

A Tench osztály a US Navy utolsó háborús tengeralattjáró-osztálya lett. A Gato és Balao osztályok javított változatai ezek az egységek. Mindössze 35-40 tonnával nagyobbak, de a strukturális szilárdságot nagyban növelték, és a belső elrendezésen is alakítottak. 146 darabot rendeltek az új osztályból, de 115 darabot töröltek, mikor világossá vált, hogy Japánt már ezek nélkül is térdrekényszerítik. A többi 31 elkészült, az első 1944-ben, az utolsó 1951-ben. Több hajót eladtak Kínának, Olaszországnak, és Kanadának is jutott egy Tench-hajó. Néhány egységet később a GUPPY (Greater Underwater Propulsion Power, vagyis Nagyobb Vízalatti Meghajtás Erő) programban átalakítottak, ezek lekerekített orrot és egyenes előfedélzetet kaptak.

Technikai adatok:

  • Hossz: 95 m

  • Szélesség: 8,3 m

  • Vízkiszoritás: 1595 tonna (felszínen), 2468 tonna (merülésben)

  • Sebesség: 20,25 csomó – 38 km/h (felszínen), 8,75 csomó – 16 km/h (merülésben)

  • Hatótáv: 11000 tengeri mérföld (20000 km)

  • Merülési mélység: 400 láb (120 m)

  • Legénység: 10 tiszt, 71 matróz

  • Fegyverzet: tíz db 533 mm torpedó vetőcső (hat az orrban, négy a taton), egy öthüvelykes (125 mm) fedélzeti ágyú, 40 mm Bofors vagy 20 mm Oerlikon légvédelmi gépágyúk.

Írta: dr. Bársony Atilla

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább