„Nem ígérhetek semmi mást csak vért, gürcölést, könnyeket és izzadságot.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Murmansk/Milwaukee könnyűcirkáló

Az Omaha-osztályhoz tartozó USS Milwaukee-t a Todd hajógyárban (Tacoma, Washington) kezdték el építeni, még 1918-ban. 1922-ben bocsátották vízre és az amerikaiak 1923-ban állították szolgálatba. 1944. április 20-án átadták Szovjetuniónak, ahol Murmansk néven az Északi Flotta kötelékében állt szolgálatba. A háború folyamán konvoj-kísérő feladatokat látott el. 1949-ben az oroszok kivonták a szolgálatból és visszaadták az Egyesült Államoknak, ahol még ugyanebben az évben szétbontották.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1922.

  • Vízkiszorítás: 7050 t (üresen); 9050 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 169,3 m - szélesség: 16,9 m - merülés: 4,6 m

  • Sebesség: 35 csomó

  • Személyzet: 800 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, gőzturbina - 90 000 LE

  • Hatótávolság: 9600 km

  • Fegyverzet: 10 db 15,2 cm-es (2×II, 6×I-/53) ágyú; 8 db 127 mm-es és 8 db 76 mm-es ágyú + 6 db 533 mm-es (2×III) torpedó-vetőcső

  • Páncélzat: övpáncél 76 mm, fedélzet 38 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább