„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Gangut/Oktyabrszkaya Revolutsia csatahajó

Az 1911-ben vízre bocsátott Gangut és három testvérhajója voltak Oroszország első dreadnoughtjai. Az építési szerződést a hamburgi Blohm und Voss cég nyerte el, de az orosz kormány megtagadta a pénzügyi hozzájárulást, ha a hajókat nem Oroszországban építik. Mivel Oroszország ipara nem tudott eléggé magas szakítószilárdságú acélt előállítani, az olasz Dante Alighieri tervein alapuló építési eljárást alkalmazták. Az építés hosszúra nyúlt, és a Gangut 1914-re készült csak el, mely időre már javarészt el is avult. Fő lövegei azonban az akkori legnagyobb tengerészeti lövegek voltak. 1919-ben az Oktyabrszkaya Revolutsia nevet kapta. A Finnország elleni Téli Háborúban (1939-40) a finn parti állások bombázására vetették be, majd részt vett Leningrád védelmében. 1941 szeptemberében egy Stuka támadás során hat bombatalálat súlyosan megrongálta, majd 1942 áprilisában újabb négy bombatalálatot kapott. 1956-59-ben bontották le.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1911

  • Vízkiszorítás: 23,400 t (üresen), 25 850 t (harckészen)

  • Méretek: hossz: 182.9 m - szélesség: 24,4 m - merülés: 8,4 m

  • Sebesség: 24.6 csomó

  • Személyzet: 1221 fő

  • Hajtómű: kazán és 8 Parsons turbina - 55 000 SHP

  • Hatótávolság: nincs adat

  • Fegyverzet: 12 db 305 mm-es (4×III-/52), 16 db 120 mm-es (16×I-/50), 6 db 76 mm-es löveg + 16-34 db 12.7 mm-es légvédelemi gépágyú

  • Páncélzat: Vízvonal: 203 mm, fedélzet: 38-76 mm, lövegtornyok 254-305 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább