„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Roma csatahajó

 
 
A Roma csatahajó az olasz Littorio osztály utolsó teljesen elkészült egysége. A hajót 1938. szeptember 18-án kezdték építeni, 1940. június 9-én bocsátották vízre, majd 1942. augusztus 21-én csatlakozott a flottához. Az osztály előző két egységéhez képest a Román pár kisebb dolgot változtattak. A Roma nem vett részt hadműveletben, a flotta egységei ekkorra már - elsősorban az üzemanyaghiány miatt - passzívak lettek. Az háborúban - 1943 első felében - bekövetkezett fordulat után az olasz hadihajók különböző kikötővárosok légvédelmét erősítették. A Roma La Speziában kisebb sérüléseket szenvedett, amikor 1943. június 5-én két db egyenként 908 kg-os bomba csapódott be a közelében, amely következtében 2000 tonna víz ömlött a hajóba, majd egy június 23-i légitámadás során egy bomba a C lövegtornyot, egy pedig a hajó tatfedélzetét találta el, de nem keletkeztek nagy károk. A hajót rövid ideig Genovában javították, augusztus 13-án ismét visszatért La Speziába. Olaszország a kilátástalan helyzet miatt fegyverszünetet kötött a szövetségesekkel, amit szeptember 8-án jelentettek be. Másnap a flotta főerői Carlo Bergamini tengernagy vezetésével kifutottak La Speziából azzal az indokkal, hogy a hajók a Salernónál partraszállt szövetségesek hídfőjét fogják támadni. Valójában a szardíniai La Maddalena kikötőváros volt a cél, ahol az olasz vezetés reményei szerint megőrizhetik Olaszország függetlenségének legalább a látszatát. A németek viszont már előttük odaértek, ettől kezdve az olasz flotta összes hajóját ellenségként kezelték. Másnap az olasz flotta ellen a németek a legújabb csodafegyverüket, a Fritz X nevű rádió-távirányítású siklóbombát vetették be. A hajót nem sokkal négy óra előtt egy találat érte és 800 tonna víz zúdult a hajó belsejébe, ezen kívül megbénult a két belső hajócsavar, így a hajó sebessége 10 csomóra csökkent és lemaradt a kötelék többi egységétől. Négy óra után nem sokkal egy másik Fritz X a parancsnoki híd mellett csapódott be. A hajó mozgásképtelenné vált, a keletkezett tüzek egyike elérte a B lövegtorony lőszerraktárát, emiatt a hajó felrobbant, majd az oldalára dőlt és 16:12-kor kettétört. A Roma tatrésze gyorsan elmerült, az orra pedig tíz perc múlva úgyszintén. A hajón tartózkodók közül 1350-en, köztük Carlo Bergamini tengernagy is életüket veszették, a túlélők száma 596 fő volt.
 
TECHNIKAI ADATOK:
  • Vízrebocsátás: 1940. június 9.

  • Vízkiszorítás: 45.963 tonna (max)

  • Méretek: hossz: 240,7 m - szélesség: 32,95 m - merülés: 10,5 m

  • Sebesség: 31,85 csomó (58 km/h)

  • Személyzet: 1920 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 140.000 ks

  • Hatótávolság: 7260 km (3920 tengeri mérföld), 20 csomón (37 km/h)

  • Fegyverzet: 9 db 381 mm-es ágyú, 12 db 152 mm-es, 4 db 120 mm-es löveg, 12 db 90 mm-es légvédelmi löveg, 40 db 37 mm-es és 60 db 20 mm-es légvédelmi gépágyú

  • Páncélzat:70-208 mm-es övpáncél, 280-350 mm-es a barbettákon, 200-350 mm-es a lövegtornyokon

Források:
http://en.wikipedia.org/wiki/Italian_battleship_Roma_%281940%29
http://www.bobhenneman.info/roma.htm
http://www.freeweb.hu/olli/lit.html
http://www.youtube.com/watch?v=g4rxpxlSB8o
 
 
Írta: Veres Marcell Vencel (marcell1995)

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább