„Embertartalékaink kiapadhatatlanok!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Zara nehézcirkáló

A Zara egy négy nehézcirkálóból álló osztály vezérhajója volt. 1930. április 27-én bocsátották vízre, és 1931. október 20-án szerelték fel. Pályafutása során szinte pontosan ugyanazt az utat járta be, mint testvérhajói, a Fiume és a Pola: mindhármukat elsüllyesztették a britek 1941 márciusban, a matapani csatában. A Zara-osztályú hajókat eredetileg könnyű-, majd később nehézcirkáló-típusként vették lajstromba, a korábbi, 1920-as években épített Trento-osztályú hajók javított változatának szánták.  A konstrukciós változtatások korántsem bizonyultak azonban sikeresnek. Hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy a megnövelt páncélzat, a sebesség és az ütőképesebb fegyverzet nem fér bele a 10160 tonnás vízkiszoritási határba, amit több haditengerészeti megegyezés fektetett le a két háború között. Mikor a hajók teljesen elkészültek, vízkiszorításuk 1524 tonnával haladta meg az egyezményben megállapított határértéket. Mind négy hajóra repülőgép indítására alkalmas katapultot és két tüzérségi megfigyelő repülőgép tárolására alkalmas hangárt építettek az előfedélzet alá. Bár 33 csomós maximális sebességgel haladhattak, gyorsaságukat feláldozták az erősebb páncélzat érdekében. Ennek össztömege háromszorosa volt a Trento-osztályú hajókénak.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1930

  • Vízkiszorítás: 11.680 t (üresen); 14.764 t (max.)

  • Méretek: hossz: 182,76 m - szélesség: 20,57 m - merülés: 7,30 m

  • Sebesség: 33,2 csomó (61,48 km/h)

  • Személyzet: 841 fő

  • Hajtómű:2 hajócsavar, Parsons redukciós gőzturbina - 118.000 shp

  • Hatótávolság: 8900 km

  • Fegyverzet: 8 db 20,3 cm-es ágyú; 16 db 10 cm-es ágyú; 4 db 40 mm-es és 8 db 12,7 mm-es légvédelmi géppuska

  • Páncélzat: 70 mm a vízvonalnál, 70 mm a fedélzeten, tornyokon 150 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább