„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Bande Nere könnyűcirkáló

A Bande Nere - teljes nevén Giovanni Delle Bande Nere - egyike annak a négy Guissano-osztályú könnyűcirkálónak, melyeket 1928-ban kezdett épiteni az Olasz Haditengerészet. Mindegyik elsüllyedt a II. világháború folyamán. Úgy tervezték őket, hogy felvehessék a versenyt a Jaguar-, Lion- és Aigle-osztályú nagyobb francia rombolókkal. A Bande Nerét 1928. október 31-én bocsátották vízre, és a következő év áprilisára szerelték fel. 1940. július 19-én testvérhajójával, a Bartolomeo Colleoni-val együtt harcba keveredett a HMAS Sydney ausztrál cirkálóval és öt brit rombolóval. A Spada-foki ütközetetben a Colleoni elsüllyedt, de legénységének 525 tagját kimentették a brit rombolók, a Bande Nere pedig elmenekült, miután eltalálta a Sydneyt. Az ezt követő hadmüveletekben elsősorban konvojkísérő feladatokat látott el, bár megtámadta a Földközi-tengeren közlekedő brit kereskedelmi hajórajokat is. Ugyanakkor aknákat is telepített, leginkább a Szicíliai-csatornában. A cirkáló pályafutása 1942. április 1-én ért véget: Stromboli közelében megtorpedózta és elsüllyesztette az Urge brit tengeralattjáró.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1928

  • Vízkiszorítás: 5283 t (üresen); 7065 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 168,88 m - szélesség: 15,44 m - merülés: 5,31 m

  • Sebesség: 37 csomó

  • Személyzet: 507 fő

  • Hajtómű: 6 Yarrow kazán, 2 Belluzzo gőzturbina, 2 hajócsavar - 95,000 SHP

  • Hatótávolság: 6500 km

  • Fegyverzet: 8 db 15,2 cm-es ágyú; 8 db 13,2 cm-es ágyú; 3 db 37 mm-es és 8 db 13,2 mm-es légvédelmi ágyú

  • Páncélzat: övpáncél 20 mm, lövegtornyok 23 mm, fedélzet 24 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább