„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Z-15 'Erich Steinbrinck' torpedóromboló

Az Erich Steinbrinck egyike volt a Leberecht Maas-osztályhoz tartozó 16 hajónak, melyek kivétel nélkül mind 1937-1938-ban futottak ki először a tengerre. A hajó megnevezésének Z betűje a német "Zerstörer" azaz (torpedó)romboló szóra utal. 1936-os vízrebocsátását követően az 1. torpedóromboló-flottillához vezényelték, majd a háború kitörését követően a Densch altengernagy felderítő haderejének harci parancsnoksága alá tartozott.  1940 áprilisában Norvégia elfoglalásában osztályának többi hajójával együtt - részt vett. A német haditengerészet rombolói meghatározó szerepet játszottak a hadműveletben, de súlyos veszteségeket szenvedtek a brit Királyi Haditengerészet rombolóitól. Norvégia, majd pedig Franciaország lerohanása után aknakereső-hajóként alkalmazták a hajóosztály többi tagjával együtt. 1945. május 10-én megadta magát az angoloknak, akik 1946. január 2-án átadták a Szovjetuniónak.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1936.

  • Vízkiszorítás: 2239 t (üresen); 3190 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 121,1 m - szélesség: 11,8 m - merülés: 4,3 m

  • Sebesség: 30 csomó

  • Személyzet: 313 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 Benson-kazán és gőzturbina - 70 000 LE

  • Hatótávolság: 2753 km 19 csomó sebességgel

  • Fegyverzet: 5 db 127 mm-es (5×I) ágyú, 6 db (később 10) 37 mm-es légvédelmi ágyú, 16 db (később 20) 20 mm-es légvédelmi gépágyú, 8 db 533 mm-es torpedó-vetőcső és 60 db akna

  • Páncélzat: övpáncél 20 mm, fedélzet 20 mm, gépterem 25 mm, lőszerraktár 35 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább