„Győzelem bármi áron, győzelem minden iszonyat ellenére, győzelem, bármilyen keserves legyen is az út. Mert győzelem nélkül nincs tovább élet.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Seydlitz nehézcirkáló

A Seydlitz a német Admiral Hipper-osztály negyedik nehézcirkálója lett volna, de végül nem készült el. A hajó építését 1936-ban kezdték a brémai hajógyárban, és 1939-ben bocsátották vízre. A világháború kitörésekor a Seydlitz még csak kétharmadrészt volt készen, de a Szovjetuniónak szándékában állt ugyanúgy megvenni a befejezetlen cirkálót, mint a szintén befejezetlen testvérhajóját a Lützow-ot, de ezt a kérést a németek elutasították. Mikor a hajóépítési programban a hangsúly áttevődött a tengeralattjárók építésére, a hajó befejezésének időpontja csúszni kezdett. 1942 augusztusában, amikor már csaknem 90%-os állapotban volt, a német hadvezetés úgy döntött, hogy a hajót átalakítják repülőgép-hordozóvá. Az egyre fogyó nyersanyagok miatt azonban az építést abba kellett hagyni 1943 januárjában. Ezután a Seydlitz-et Königsbergbe vontatták, ahol 1945. április 10-én elsüllyesztették. 1946-ban a szovjetek kiemelték a hajót, majd átnevezték Poltavára. Valószínűleg az 1950-es években bontották szét.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1939. január 19.

  • Vízkiszorítás: 14 600 t (üresen); 18 600 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 200,4 m - szélesség: 21,8 m - merülés: 7,9 m

  • Sebesség: 32,5 csomó

  • Személyzet: 830-1600 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, Blohm & Voss gőzturbinák - 132 000 LE

  • Hatótávolság: 8 600 km

  • Fegyverzet: (tervezett) 8 db 203 mm-es és 12 db 105 mm-es ágyú, 6 db 40 mm-es és 12 db 37 mm-es légvédelmi ágyú, 8 db 20 mm-es légvédelmi gépágyúágyú, 12 db 533 mm-es torpedóvető-cső és 160 db akna + 2 vagy 3 db Arado Ar-196 hidroplán

  • Páncélzat: (tervezett) övpáncél: 80 mm, fedélzet: 60 mm, lövegtornyok: 160 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább