A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kongo csatacirkáló


kongo
 

Az 1912-ben elkészült Kongo és testvérhajói a Hiei, a Haruna és a Kirishima terveit a brit csatacirkálók teljesítménye és kialakítása inspirálta, ráadásul a Kongo brit hajógyárban is épült. Az I. világháború tapasztalatait, valamint a két háború közötti évek haditengerészeti szerződéseit követve, az osztályt erősebb fedélzeti páncélzattal és torpedó-elhárító oldalkamrákkal építették újjá. Ezek voltak az első japán hajók, amelyeket 35,6 cm-es ágyúkkal szereltek fel. A gyors repülőgéphordozó-csoportok kifejlesztése további módosításokhoz vezetett, beleértve a gépi berendezések modernizálását is, amivel az osztály sebessége 30 csomóra nőtt. A II. világháborúban a Malájföldön partraszálló erőket biztosította, a Darwint, illetve Ceylont támadó repülőgép-hordozókat kísérte, majd Midway-szigeteket megszállni igyekvő csapatok kulcsfontosságú kísérőhajóinak egyikeként működött. Részt vett a csendes-óceáni hadszíntér szinte valamennyi fontosabb csatájában, mígnem 1944. november 21-én megtorpedózta és elsüllyesztette az amerikai Sealion tengeralattjáró.

 

TECHNIKAI ADATOK

  • Vízrebocsátás: 1912. május

  • Vízkiszorítás: 26 320 t (üresen), 27 945 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 214,57 m - szélesség: 28,04 m - merülés: 8,38 m

  • Sebesség: 27,5 csomó (50,9 km/h)

  • Személyzet: 1221 fő

  • Hajtómű: 4 csavartengely, 4 Parsons redukciós turbina - 136 000 SHP

  • Hatótávolság: 14 900 km

  • Fegyverzet: 8 db 356 mm-es (14 h.), 16 db 152 mm-es (6 h.) löveg + 3 repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 203 mm, barbetták 254 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább