„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Agano könnyűcirkáló

agano
Négy egységből álló japán könnyűcirkáló-osztály névadó hajója. Testvérhajóival együtt - Noshiro, Sakawa, Yahagi - 1940/42 között kezdték el építeni. Az 1941 októberi vízrebocsátását követően alig egy év múlva, 1942. október 31-én állt szolgálatba. Több ütközetben részt vett, előbb 1943. november 5-én a Rabaul környéki harcokban megsérült, majd hat nap múlva újra amerikai repülőgépek rongálták meg ugyanitt. Egy nap múlva a Truk felé haladó hajót az USS Scamp megtorpedózta, de ezt is túlélte. A következő támadással már nem volt ilyen szerencséje, 1944. február 2-án Truk közelében (10°11'N,151°42'E) az USS Skate tengeralattjáró elsüllyesztette. Az osztály összes hajója elpusztult a harcok folyamán.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1941

  • Vízkiszorítás: 6650 t (üresen); 7710 tona (harckészen)

  • Méretek: hossz: 174,5 m - szélesség: 15,2 m - merülés: 5,7 m

  • Sebesség: 35 csomó

  • Személyzet: 730 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 6 kazán és 4 turbina - 100 000 LE

  • Hatótávolság: nincs adat

  • Fegyverzet: 6 db 152 mm-es (3×II-/50) és 4 db 76 mm-es (2×II-/65) ágyú, 6 db 25 mm-es (2×III) légvédelmi gépágyú, 8 db 610 mm-es (2×IV) torpedó-vetőcső + 2 db repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 57 mm, fedélzet 19 mm és a tornyok 25 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább