„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Yubari könnyűcirkáló

Japán könnyűcirkáló, Sasebóban kezdték el építeni 1922-ben. 1923. március 5-én bocsátották vízre és alig négy hónappal később már szolgálatba is állt. 1935-ben átépítették, modernebb és erősebb hajógépeket kapott, miközben megerősítették a páncélzatát is. Részt vett a hadszíntér majdnem minden fontos ütközetében, előbb 1941 decemberében a Wake-szigetekre telepített amerikai partvédő ütegek, majd 1942 márciusában Új-Guinea körzetében az USS Lexington és az USS Yorktown repülőgépei rongálták meg. 1942 augusztusában a Furutaka, a Kako, valamint a Aoba nehézcirkálók társaságában részt vett a Savó-sziget melletti éjszakai csatában. 1943 novemberében újabb súlyos sérülések érték amerikai repülőgépek támadása következtében, mígnem 1944. április 27-én Palau közelében (05°20'N,132°16'E) az USS Bluegill tengeralattjáró több torpedóval elsüllyesztette.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1923

  • Vízkiszorítás: 2890 t (üresen), 3140 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 136,55 m - szélesség: 12,04 m - merülés: 3,68 m

  • Sebesség: 35,5 csomó

  • Személyzet: 328 fő

  • Hajtómű: 3 hajócsavar, 3 gőzturbina - 57 900 LE

  • Hatótávolság: nincs adat

  • Fegyverzet: 6 db 140 mm-es (2×II, 2×I-/50) löveg, 4 db 25 mm-es (2×II) légvédelmi ágyú, 4 db 610 mm-es (2×II) torpedó-vetőcső és 34 akna

  • Páncélzat: övpáncél 38 mm, fedélzet 25 mm, lövegtornyok 25 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább