„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Yamashiro csatahajó

Japán 1912 márciusában a yokosukai hajógyárban kezdték el ennek a hajónak az építését, ami azért különleges, mert addig az összes japán csatahajó brit hajógyárakban épült. Annak ellenére, hogy a Yamashiro és testvérhajója, a Fuso páncélzata gyengébb volt a kortárs amerikai csatahajók páncélzatánál, erősebb fegyverzettel rendelkeztek és két csomóval gyorsabbak voltak azoknál. A csatahajót 1917-ben állították szolgálatba, majd az 1930-as években nagyarányú átépítésen ment keresztül. Többek között nagymértékben megjavították a víz alatti védettségét, és új gépi berendezéseket kapott. A Yamashiro a II. világháború több nagy összecsapásában részt vett, általában testvérhajójával együtt. 1944. október 24-én a Surigao-szorosban előbb amerikai repülőgépek megrongálták, majd a Fuso-t és a Yamashiro-t az amerikai csatahajók 1944. október 25-én lövegtűzzel ás torpedókkal elsüllyesztették a Leyte-öböli csatában. A világon az utolsó nehéz sortüzet ellenséges csatahajóra az amerikai Mississippi csatahajó adta le 18 km távolságból, 12 ágyújából.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1913.

  • Vízkiszorítás: 34 300 t (üresen); 39.500 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 212,7 m - szélesség: 30,8 m - merülés: 9,7 m

  • Sebesség: 25 csomó

  • Személyzet: 1350 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 Brown-Curtis turbina - 78 000 LE

  • Hatótávolság: 14 400 km

  • Fegyverzet: 12 db 356 mm-es (14 h.), 14 db 152 mm-es (6 h.) löveg, 8db 127 mm-es (4×II-/40-m1928) és 20 db 20 mm-es légvédelmi löveg - 3 hidroplán

  • Páncélzat: Övpáncél 102-305 mm, barbetták 284 mm, lövegtornyok 120-305 mm, fedélzet: 97-165 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább