„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Taiyo kísérő-hordozó

1938-ban a Nippon Juszen hajóstársaság részére három 17 000 tonnás luxusgőzös építését kezdték meg: Nitta Maru, Kasuga Maru, Javata Maru neveken. A Nitta Maru és a Javata Maru 1941-ben utasszállítóként szolgálatba is álltak. A Kasuga Maru-t 1940-ben vízre bocsátották ugyan, de készre szerelését időlegesen felfüggesztették.  Elhatározták kísérő repülőgép-hordozóvá történő átépítését, és átkeresztelték Taiyo (Óriás Héja) névre. 1941 májusában meg is kezdték az átépítést. A rekordidő alatt elvégzett munkálatok után - 1941 szeptemberében - Japán hadbalépése előtti egyetlen kísérő repülőgép-hordozójaként szolgálatba állt. (Két testvérhajójának átépítését a midway-i csatavesztés után határozták el, melyet azonnal el is kezdtek.) 1943 és 1944 között mindhármat amerikai tengeralattjárók torpedói süllyesztették el. (A Taiyo-t 1944. augusztus 18-án.)

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1940.

  • Vízkiszorítás: 17.830 t (üresen); 20.008 t (max.)

  • Méretek: hossz: 180,2 m - szélesség: 22,5 m - merülés: 8,1 m

  • Sebesség: 21 csomó

  • Személyzet: 747 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 turbina - 25 200 LE

  • Hatótávolság: 11 000 km

  • Fegyverzet: 27 db repülőgép; 6 db 120 mm-es (6×I-/45) és 8 db 25 mm-es (4×III) légvédelmi löveg, ill. gépágyú

  • Páncélzat: nincs

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább