„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Shokaku repülőgép-hordozó

A Shokaku (Boldog Daru) és testvérhajója, a Zuikaku (Szerencsés Daru) volt Japán két legsikeresebb repülőgép-hordozója. Mindkettő a hordozók modern generációját képviselte, 25 675 tonna vízkiszorításukkal, 84 db korszerű repülőgépükkel, teljes repülőfedélzetükkel és karcsú felépítményükkel a japán hajóépítés akkori csúcsát jelentették. Egyedüli hátrányuk, hogy repülőfedélzetük nem volt páncélozva, egyébként harcértékben felvették a versenyt az amerikai Essex-osztály hajóival. A japán hadba lépés előestéjén, 1941 szeptember-októberében álltak szolgálatba, és a Shokaku repülőgépei már részt vettek a Pearl Harbor elleni támadásban. 1942-ben előbb partraszálló hadműveletek támogatásában vett részt, majd az Indiai-óceánon repülőgépei több brit hajó (Hermes, Cornwall, Dorsetshire) elsüllyesztésében közreműködtek. Májusban a Korall- tengeren lezajlott csatában három bomba eltalálta. Javítása után repülői megrongálták az amerikai Enterprise repülőgép-hordozót. Ezt követően felújították, légvédelmét megerősítették. A Shokaku-t végül 1944. június 19-én a Fülöp-szigetek közelében a Cavalla amerikai tengeralattjáró süllyesztette el, miután hat torpedót lőtt ki rá. Az osztály két hajója a hadműveletekben való részvétel szempontjából a legsikeresebb, illetve legszerencsésebb hajók közé tartoztak: 1944 júniusában, illetve októberében tudták csak elpusztítani őket.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1939

  • Vízkiszorítás: 25.675 t (üresen); 29.200 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 269,5 m - szélesség: 29,4 m - merülés: 8,8 m

  • Sebesség: 34,2 csomó (63,34 km/h)

  • Személyzet: 1663 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, turbina

  • Hatótávolság: 17 900 km

  • Fegyverzet: 16 db 127-mm-es (5 h.) löveg 36 db 2,5 cm-es légvédelmi gépágyú; 168 db 12,7 cm-es légvédelmi rakéta-indító; 84 db repülőgép

  • Páncélzat: Övpáncél 45 mm, lőszerraktáraknál 162,5 mm, repülőfedélzet 97,5 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább