„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Shoho repülőgép-hordozó

A Shoho (Győzedelmes Főnix) 1934/35-ben eredetileg Curugizaki néven épült flotta-olajszállítónak. Építés közben a hajó terveit átdolgozták, és tengeralattjáró-ellátó hajóként kívánták szolgálatba állítani. A Curugizaki 1939-re el is készült és szolgálatba állt.  1940-ben, szervizmunkálatok keretében újra hajógyárba került, ekkor határozták el könnyű repülőgép-hordozóvá történő átépítését. 1941-ben meg is kezdték a munkát, és Shoho néven 1942 januárjában állt szolgálatba. Mint a korábbi átépített hajók, ez a hajó is magán viselte a kényszerű átépítések összes problémáit. Kis mérete (11 000 tonna körüli vízkiszorítás), kevés repülőgépe nem tette igazán alkalmassá komolyabb hadműveletekre. 4/5- ös repülőfedélzete felépítmény nélküli volt, a két repülőliftet középvonalban építették be. A Shoho-t már első bevetésén elérte végzete, a korall-tengeri csatában amerikai repülőgépek elsüllyesztették.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1935 (1942)

  • Vízkiszorítás: 11.200 t (üresen), 13.100 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 205,5 m - szélesség: 18,1 m - merülés: 6,6 m

  • Sebesség: 27,5 csomó (50,93 km/h)

  • Személyzet: 785 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 gőzturbina - 52 000 LE

  • Hatótávolság: 10 500 km

  • Fegyverzet: 8 db 127-mm-es (5 h.) löveg, 8 db 25 mm-es légvédelmi ágyú - 30 repülőgép

  • Páncélzat: nincs

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább