„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Shinyo kísérő-hordozó

A második világháború kitörése után a Norddeutscher Lloyd hajóstársaság Scharnhorst óceánjárója a Távol-Keleten hajózott, és az akkor még semleges Japánban kötött ki, hogy internálását elkerülje. 1942-ben már semmi esélye sem volt a hazatérésre, ezért a japán hadvezetés megvásárolta a hajót, hogy belőle kísérő repülőgép-hordozót építsen. 1942 szeptemberétől meg is kezdődött átépítése, ekkor nevét Shinyo (Csodálatos Héjá)-ra változtatták.  A 17 500 tonna vízkiszorítású hajó turbóelektromos meghajtása - mellyel 22 csomó sebességet ért el - még a japánoknak is újdonság volt. Az építési nehézségek miatt csak 1943 decemberében állt szolgálatba, pályafutása során pilóták kiképzését és konvojok kísérését végezte. 1944. november 17-én Mandzsúriából Luzonba kísért egy csapatokat szállító konvojt, eközben az USS Spadefish tengeralattjáró négy torpedót lőtt ki rá. Lángba borult, majd elsüllyedt mindössze 11 hónapos szolgálata végén.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1934 (1942)

  • Vízkiszorítás: 17 530 t (üresen); 20 900 t (max.)

  • Méretek: hossz: 198,6 m - szélesség: 25,6 m - merülés: 8,2 m

  • Sebesség: 22 csomó

  • Személyzet: 834 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, turbóelektromos meghajtés - 26 000 LE

  • Hatótávolság: nincs adat

  • Fegyverzet: 33 db repülőgép; 8 db 127 mm-es (4×II-/40) légvédelmi löveg, 30 db 25 mm-es (10×III) gépágyú

  • Páncélzat: nincs

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább