„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Sendai könnyűcirkáló

A három hajóból álló Sendai könnyűcirkáló-osztály 1924-ben szolgálatba állított névadó hajója. Az osztály hajói a '20-as évek termékei voltak (Sendai, Jintsu, Naka). A következő generációs japán könnyűcirkálók csak a háború kitörésének időszakában készültek el, de még mindig alulmúlták az amerikai flotta cirkálóit fegyverzetükkel, ill. páncélzatukkal. A Sendai a háború kitörésének kezdetén a Csendes-óceáni hadszintéren tevékenykedett, majd részt vett a celebeszi partraszállásban, és 1942 februárjában a Jáva-tengeri csatában. 1942 augusztusában a Bougainville-i partraszállást követően Omori ellentengernagy kifutott Rabaulból, hogy 2 nehéz- és 2 könnyűcirkálóval, 6 rombolóval elpusztítsa az amerikai partraszálló-hajókat az Auguszta császárnő-öbölben. November 2-án éjszaka zajlott le a csata Merill ellentengernagy TF 39 kötelékével (4 cirkáló, 8 romboló). Az amerikaiak alaposan kihasználták a radar biztosította előnyt és a csata során elsüllyesztették a Sendai-t, valamint egy rombolót, miközben a Haguro nehézcirkáló is súlyos károkat szenvedett.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1923. okt. 20.

  • Vízkiszorítás: 5195 t (üresen); 5595 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 152,5 m - szélesség: 14,16 m - merülés: 4,67 m

  • Sebesség: 35,25 csomó

  • Személyzet: 440 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 Parsons gőzturbina - 90 000 LE

  • Hatótávolság: 9000 km, 14 csomó (26 km/h) sebességgel

  • Fegyverzet: 7 db 140 mm-es (7×I-/50) és 4 db 25 mm-es (2×III) légvédelmi gépágyú, 8 db 610 mm-es (2×IV) torpedó-vetőcső + 1 db repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 64 mm, fedélzet 29 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább