„Bár a háborúkat fegyverekkel vívják, de emberekkel nyerik meg." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ryuho repülőgép-hordozó

Eredetileg Taigei néven tengeralattjáró-ellátó hajónak épült 1933-ban és 1934-ben szolgálatba is állt. Közvetlenül Japán hadbalépése után, 1941. december 18-án kezdték meg könnyű repülőgép-hordozóvá történő átépítését, ekkor a hajót átkeresztelték, és a Ryuho (Sárkány Főnix) nevet kapta. Eredeti dízelmotorjait rombolókon alkalmazott gőzturbinákkal cserélték fel, teljesen sima repülőfedélzete parancsnoki sziget nélküli volt. Építési történetéhez tartozik, hogy a Doolittle alezredes által 1942 áprilisában vezetett B-25-ös bombázókötelék (mely az USS Hornet fedélzetéről szállt fel Japán megtámadására) egyik gépének bombájától megsérült. A sérülés ellenére viszonylag gyorsan végeztek az átépítéssel, 1942 novemberében szolgálatba állt. Bár nem volt egy igazán jól sikerült hajó, a harcok folyamán valahogy mégis elkerülte a komolyabb sérüléseket. Először csak a Marianna-szigeti csatában sérült meg, majd az 1945. július 24-28-i bombázásokkor a kikötőben rongálódott meg. Már nem javították ki, a háború után kiselejtezték és lebontották.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1934 (1942)

  • Vízkiszorítás: 13 360 t (üresen), 15 027 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 215,6 m - szélesség: 19,8 m - merülés: 6,7 m

  • Sebesség: 27,5 csomó (50,93 km/h)

  • Személyzet: 987 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar és 2 gőzturbina - 52 000 LE

  • Hatótávolság: 10 900 km

  • Fegyverzet: 8 db 127-mm-es (4×II-/40) löveg, 30 db 25 mm-es (10×III) légvédelmi ágyú - 31 repülőgép

  • Páncélzat: nincs

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább