„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mutsu csatahajó

A Mutsu és testvérhajója a Nagato a 406 mm-es lövegek alkalmazásával új korszakot nyitott a csatahajó tervezésben. Az 1920 májusában vízre bocsátott és 1921 októberére felszerelt nagy csatahajó a Nagato-osztály második hajója volt. A két világháború között nagyobb átalakításokat végeztek rajta. 1934 és 1936 között Yokosukában állomásozott, ahol nagyhatótávolságú felderítő-hajóként működött a Csendes-óceánon. Az általa gyűjtött információk igen értékesnek bizonyultak, amikor a Japán öt évvel később belépett a háborúba (úgy látszik, egy ilyen hatalmas hajó képes volt kijátszani az amerikaiakat). 1942-ben a midwayi csata során az ún. midwayi támogatócsoport részeként működött, mely közvetlenül Jamamoto admirális parancsnoksága alá tartozott, a Nagato és a Yamato csatahajókkal együtt. Egy hónappal a midwayi hadművelet után a Mutsu a Takasu altengernagy parancsnoksága alatt álló 1. flotta 2. csatahajórajához került. 1942 augusztusában a guadalcanali japán inváziót megelőző Salamon-szigeteki ütközetben a támogató hajórajt vezette. 1942. június 8-án - miközben a hirosimai öbölben horgonyzott - felrobbant az egyik lőszerraktára, és a hajó megsemmisült. 1222 ember vesztette életét a fedélzetén.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1920. május 31.

  • Vízkiszorítás: 34.431 tonna (üresen), 39.116 tonna (max.)

  • Méretek: hossz: 213,35 m - szélesség: 28,40 m - merülés: 9,14 m

  • Sebesség: 25 csomó

  • Személyzet: 1333 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 Gihon gőzturbina - 80 000 kW

  • Hatótávolság: 9 900 km

  • Fegyverzet: 8 db 40,6 cm-es és 20 db 14 cm-es és 4 db 7,6 cm-es löveg. Légvédelmi ágyúk: 20 db 25 mm-es - három repülőgép

  • Páncélzat: fedélzet: 76,2 mm, barbetták és lövegtornyok: 355,6 mm, vízvonal: 304,8 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább