„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mogami cirkáló

A Mogami könnyűcirkáló-osztály négy hajóját az 1930-as londoni flottaegyezmény által meghatározott maximális fegyverzettel látták el. Háromágyús lövegtornyokkal rendelkeztek, hajótestüket pedig a német zsebcsatahajókéhoz hasonlóan hegesztették, hogy ezzel csökkentsék súlyukat. Az 1934-ben vízre bocsátott első két hajó - Mogami és a Mikuma - a próbautak során azonban instabilnak bizonyult, ezért azokat kivonták a szolgálatból, hogy átalakításokat végezzenek rajtuk. 1942 júniusában már részt vettek a midwayi csatában, ahol Mikuma elsüllyedt, a Mogami-t pedig súlyosan megrongálták az USS Yorktown hordozóról felszálló repülőgépek. A Mogami 1943-ban tért vissza az aktív szolgálatba, miután megjavították, és kisebb átalakításokat végeztek rajta: egy repülőfedélzetet építettek rá, mely 11 hidroplán szállítására volt alkalmas (a japánok az óriási veszteségek után kétségbeesetten próbálták növelni flottalégierejüket). A cirkáló 1943 júliusában a Salamon-szigetek körüli összecsapásokban ismét megsérült. A második javítás befejeztével 1944-ben a 7. cirkálórajhoz vezényelték. Október 25-én egy légitámadás után süllyedt el a Surigaói-szorosban.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1934

  • Vízkiszorítás: 9505 t (üresen); 15 100 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 200,08 m - szélesség: 20,5 m - merülés: 4,4 m

  • Sebesség: 36 csomó

  • Személyzet: 951 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 10 Kanpon-kazán és 4 gőzturbina - 152 000 shp

  • Hatótávolság: nincs adat

  • Fegyverzet: eredetileg 15 db 15,5 cm-es ágyú; 8 db 12,7 cm-es ágyú; 8 db 25 mm-es légvédelmi ágyú + 3 repülőgép

  • Páncélzat: 100 mm a vízvonalnál, 38 mm a fedélzeten, tornyokon 127 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább