„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Mikuma cirkáló

A japánok I. világháború utáni hadihajó-építésében jelen voltak a megalomán törekvések, melyek a feltörekvő harmadik tengeri hatalom növekvő erejét szimbolizálták. Mindenből a legnagyobbat akarták: így lettek a legnagyobb és legerősebb könnyűcirkálók a világon a Mogami-osztály tagjai (Mogami, Mikuma, Kumano, Suzuya).  15 000 tonnás vízkiszorításukkal és eredetileg 5 lövegtoronyban elhelyezett 3-3 db 152 mm-es lövegükkel valóban a legnagyobbak voltak. Az 1939/40-es átépítésüknél lövegeiket 203 mm-esre; és párosával helyezték el a tornyokban, így a hajóosztály egy a '30-as évek végén átlagos nehézcirkáló osztállyá változott. A Mikuma és a Mogami, melyeket 1934-ben elsőként bocsátottak vízre a próbautak során igencsak instabilnak bizonyultak, ezért vissza kellett vonni őket a szolgálatból, hogy átalakításokat végezzenek rajtuk. 1942 júniusában már részt vettek a midway-i csatában; a Mikuma elsüllyedt, a Mogami-t pedig súlyosan megrongálták a USS Yorktown hordozó repülőgépei. A Mogami-osztályú hajók egyike sem érte meg a háború végét. A Suzuya a Leyte-öbölbeli ütközetben pusztult el, a Kumanót pedig amerikai repülőgépek süllyesztették el a Colon-öbölben.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1934

  • Vízkiszorítás: 9505 t (üresen); 15 100 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 200,08 m - szélesség: 20,5 m - merülés: 4,4 m

  • Sebesség: 36 csomó

  • Személyzet: 951 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 10 Kanpon-kazán és 4 gőzturbina - 152 000 shp

  • Hatótávolság: nincs adat

  • Fegyverzet: eredetileg 15 db 15,5 cm-es ágyú; 8 db 12,7 cm-es ágyú; 8 db 25 mm-es légvédelmi ágyú + 3 repülőgép

  • Páncélzat: 100 mm a vízvonalnál, 38 mm a fedélzeten, tornyokon 127 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább