„Hírnév, kincs, dicsőség nem adhat földi boldogságot, önmagunkban kell azt keresnünk, a szív nyugalmában s az erkölcs tiszta érzet ártatlan örömeiben." - Horthy Miklós

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kuma könnyűcirkáló

A Kuma-t - egy öt egységből álló japán könnyűcirkáló-osztály elsőnek elkészült névadó hajóját - még 1918 augusztusában kezdték el építeni Sasebóban és 1920. augusztus 21-én állították szolgálatba. A II. világháború kitörését követően több hadműveletben részt vett, majd 1944. január 11-én Penang-tól 10 mérföldre északnyugatra a HMS Tally-ho tengeralattjáró torpedóval elsüllyesztette. A nem túl sikeres hajóosztály hajói közül (Kiso, Kitakami, Kuma, Oi, Tama) egyedül a Kitakami élte túl a harcokat, 1945 augusztusában adta meg magát Hiroshima közelében.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1919. július 14.

  • Vízkiszorítás: 5600 t (üresen); 6900 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 153 m - szélesség: 14,45 m - merülés: 4,86 m

  • Sebesség: 36 csomó (67 km/h)

  • Személyzet: 450 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 Gihon gőzturbina és kazánok - 90 000 LE

  • Hatótávolság: 8 400 km 14 csomó sebességgel

  • Fegyverzet: 7 db 140 mm-es (7x1) és 2 db 80 mm-es ágyú; 8 db 533 mm-es torpedóvető cső (4x2) + 2 repülőgép és katapult

  • Páncélzat: övpáncél 64 mm, fedélzet 29 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább