„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kashima könnyűcirkáló

Japán könnyűcirkáló, Yokohamában kezdték el építeni 1938 októberében, 1940. május 31-én állították szolgálatba. Az újabb generációs japán könnyűcirkálók ekkor már egykéményesek voltak, de még mindig alulmúlták a USN cirkálóit fegyverzetükben, ill. páncélzatukkal. Közülük is a leggyengébb a Katori-osztály (Kashii, Katori, Kashima) volt, amelyeket eredetileg kiképzőhajónak szántak, és harcbavetésüket csak a körülmények kényszerítették ki. Főtüzérségük 2x2 db 140 mm-es lövegből állt, ami szánalmasan esélytelenné tette őket egy hagyományos felszíni harcban, amint az 1944. február 17-én be is bizonyosodott, amikor a New Orleans és a Minneapolis nehézcirkálók Truk térségében végeztek a Katori-val. A Kashiit repülőgépek pusztították el 1945. január 12-én, míg a Kashima túlélte a háborút, és 1947-ben bontották szét.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1939. szept. 25.

  • Vízkiszorítás: 5890 t (üresen), 6300 tonna (harcrkészen)

  • Méretek: hossz: 123 m - szélesség: 15,9 m - merülés: 5,5 m

  • Sebesség: 18 csomó (33 km/h)

  • Személyzet: 315 + 275 (kiképzéskor) fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 turbina+2 diesel - 8000 LE

  • Hatótávolság: 17 000 km 10 csomós (19 km/h) sebességgel

  • Fegyverzet: 4 db 140 mm-es (2×II-/50), 2 db 127 mm-es (1×I-/40) löveg, 4 db 25 mm-es (2×II) légvédelmi löveg és 4 db 533 mm-es (2×II) torpedó-vetőcső

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább