A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kaiyo kísérő-hordozó

Eredeti nevén Argentina Maru-ként, mint kereskedelmi hajó állt szolgálatba 1939-ben. 1942 júniusában kezdték meg kísérő repülőgép-hordozóvá történő átépítését. Ekkor keresztelték Kaiyo (Tengeri Héjá)-ra. Eredeti dízelhajtását a rombolóknál használatos gőzturbinákra cserélték ki, ennek ellenére maximális sebessége csak 23 csomó lett. 1943 novemberében állították szolgálatba. Testvérhajója, a Brasilia Maru átépítését meg sem tudták kezdeni, mivel vontatás közben aknára futott és elsüllyedt. A Kaiyo-t elsősorban kiképzésre és repülőgép-szállításra alkalmazzák. A 13 000 ts hajó 24 repülőgép üzemeltetésére volt képes. 1945 júliusában Kuréban a nagy bombázások áldozatává vált.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1938. december 9.

  • Vízkiszorítás: 13 630 t (üresen); 16 708 tonna (max.)

  • Méretek: hossz: 166,54 m - szélesség: 21,93 m - merülés: 8,25 m

  • Sebesség: 23 csomó

  • Személyzet: 587 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 gőzturbina - 52 000 LE

  • Hatótávolság: 10 500 km

  • Fegyverzet: 24 db repülőgép; 6 db 120 mm-es (6×I-/45) és 8 db 25 mm-es (4×III) légvédelmi löveg, ill. gépágyú

  • Páncélzat: nincs

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább