„Bocsáss meg ellenségeidnek, de jegyezd meg a nevüket!" - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Jintsu könnyűcirkáló

Sendai-osztályú könnyűcirkáló. A japán hadihajó tervezésből hiányzott a jól körülhatárolható, kialakult koncepció: miközben megálmodták és megalkották a világ legnagyobb csatahajóit, könnyűcirkálóik kisebbek és gyengébbek voltak amerikai ellenfeleiknél. A Sendai-osztály négykéményes, 7 db 140 mm-es löveggel felszerelt 5000, 5500 tonna maximális vízkiszorítású hajói a '20-as évek termékei voltak (Sendai, Jintsu, Naka). A következő generációs japán könnyűcirkálók a háború kitörésének időszakában készültek el. Ezek már egykéményesek voltak, de még mindig alulmúlták az amerikai flotta cirkálóit fegyverzetükben, ill. páncélzatukkal. A Jintsu Takagi tengernagy egységében részt vett a celebeszi partraszállásban, majd 1942 februárjában a Jáva-tengeri csatában. 1943. július 14-én Izaki ellentengernagy kötelékével hajózva felrobbant és elsüllyedt a Kolombangara-i csatában, azt követően, hogy a HMNZS Leander, az USS Honolulu, és az USS St. Louis rajtaütöttek a japán könnyűcirkálón és a vele tartó öt rombolón a Salamon-szigetek egyik szigeténél, Kolombangara-nál. Legénységéből csak 3 fő élte túl a támadást.

TECHNIKAI ADATOK:

 • Vízrebocsátás: 1923

 • Vízkiszorítás: 5190 t (üresen); 5595 tonna (harckészen)

 • Sebesség: 35,25 csomó

 • Személyzet: 440 fő

 • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 gőzturbina - 90 000 shp

 • Hatótávolság: nincs adat

 • Hossz: 162,5 m

 • Szélesség: 14,16 m

 • Merülés: 4,57 m

 • Fegyverzet: 7 db 140 mm-es (7×I-/50) és 4 db 25 mm-es (2×III) légvédelmi gépágyú, 8 db TT 610 mm-es (2×IV) torpedó-vetőcső + 1 db repülőgép

 • Páncélzat: nincs adat

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább