„A csatára való felkészülés során meggyőződhettem arról, hogy a tervezés létfontosságú, ám a tervek haszontalanok." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ise hordozó-csatahajó

Az 1916-ban vízre bocsátott és a hajóközépen is két egymás felett tüzelő löveg-toronnyal felszerelt Ise a korábbi Fuso-osztály módosított változata volt. Az I. és a II. világháború között nagymértékű modernizáláson esett át, 1937-re a tatnál 7,6 méterrel növelték meg a hosszúságát. Az 1942 júniusában Midwaynél bekövetkezett nagy japán repülőgép-hordozó veszteségeket követően az Ise-t a tatfedélzetére épített hangárral és repülőfedélzettel 1943-ban átalakították hibrid csatahajó-repülőgép-hordozóvá. A helyszűke miatt vízi repülőgépeit katapulttal indították, és daruval emelték a fedélzetre. Részt vett a midwayi és a leytei ütközetben, majd azután, hogy az amerikai repülőgépek által telepített aknáktól megsérült, kivonták az aktív szolgálatból. Egy két napig tartó amerikai légicsapás-sorozatban 1945 júliusában Kurénél elsüllyedt. Ebben a csapássorozatban pusztult el a Hyuga és a Haruna csatahajó, továbbá az Amagi repülőgép-hordozó is. 1946-ban kiemelték, és szétbontották.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1916

  • Vízkiszorítás: 32 900 t (üresen), 38 500 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 208,15 m - szélesség: 28,59 m - merülés: 8,83 m

  • Sebesség: 22 csomó (42,6 km)

  • Személyzet: 1483 fő

  • Hajtómű: 4 Parsons-turbina és 4 hajócsavar - 81,000 shp

  • Hatótávolság: 7412 km 

  • Fegyverzet: 12 db 356 mm-es, 20 db 140 mm-es löveg és 3 hidroplán

  • Páncélzat: övpáncél 229-304 mm, továbbá 304 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább