„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Chokai nehézcirkáló

A Chokai nehézcirkáló három testvérhajójával (Maya, az Atago és a Takao) az 1927-1931-es japán haditengerészeti fegyverkezési program keretében épült meg. Ez az osztály a korábbi Nachi/Myoko-osztályú cirkálók megnövelt parancsnoki híddal készült, könnyű páncélzatú továbbfejlesztése volt. A nyolchüvelykes lövegeket 70 fokos magasságirányzást lehetővé tevő tornyokba építették, így korlátozott légvédelmi használhatóságot nyertek. Az 1931-ben vízre bocsátott, és 1932. június 30-án szolgálatba állított Chokai a csendes óceán-i hadszíntér igen sok ütközetében részt vett. 1942 augusztusában a Savó-sziget melletti éjszakai csatában Mikawa altengernagy kötelékébe tartozott, itt a USS Quincy és az Astoria cirkálók ágyútüze megrongálta. A Guadalcanal környéki harcokban újabb sérülések érték, ekkor a USS Enterprise (CV 6) repülőgépei többször is eltalálták. 1944. október 25-én a Leyte-szigeti csatában süllyedt el, miután az amerikai légierő repülőgépei súlyosan megrongálták.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1931. április 5.

  • Vízkiszorítás: 9850 t (üresen); 15 150 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 204,5 m - szélesség: 19 m - merülés: 5,1 m

  • Sebesség: 35,5 csomó (64,07 km/h)

  • Személyzet: 761 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 4 fogaskerék-áttételes gőzturbina - 130 000 LE

  • Hatótávolság: 25 900 km

  • Fegyverzet: 10 db 203 mm-es (5×II-/50) és 4 db 120 mm-es (4×I-/45) löveg, 2 db 40 mm-es és 8 db 13,2 mm-es légvédelmi gépágyú, 8 db 610 mm-es (4×II) torpedó-vetőcső + 3 repülőgép

  • Páncélzat: 38-127 mm a vízvonalnál, 76 mm a fedélzeten és 25 mm a tornyokon

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább