„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Chitose repülőgép-hordozó

A Chitose építését 1934-ben, testvérhajója - a Chiyoda - építését pedig 1936-ban kezdték meg. 1938-ban mindkettő szolgálatba állt, mint Sea-plane Carrier. A midway-i csatavesztés után határozta el a Kaigun, hogy a veszteségek pótlására valamennyi átalakítható hajóból repülőgép-hordozót építenek. Így esett a választás az akkoriban már elavultnak tekinthető két repülőgép-szállító hajóra. Az átépítést 1942 őszén kezdték meg, a Chiyoda már 1943 őszén, a Citose csak 1944. január 1-jén állt ismét szolgálatba, de most már mint könnyű csapásmérő repülőgép-hordozó. A 11 190 tonna vízkiszorítású hajók 30 repülőgépet üzemeltettek, a 29 csomós sebességet vegyes dízelmotoros és gőzturbina-meghajtással érték el. Az ismertetett jellemzők mutatják, hogy hadrafoghatóságuk, hatékonyságuk nem volt kiváló. Az 1944 október végi Camp Enganó-i csatában pusztult el mindkettő.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1936 (1942)

  • Vízkiszorítás: 11 190 t (üresen), 13 600 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 192,5 m - szélesség: 21,4 m - merülés: 7,6 m

  • Sebesség: 29 csomó

  • Személyzet: 967 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, gőzturbina és diesel meghajtás - 44 000 LE + 12 800 LE

  • Hatótávolság: 9 700 km

  • Fegyverzet: 8 db 127-mm-es (4×II-/40) löveg, 30 db 25 mm-es légvédelmi ágyú - 30 repülőgép

  • Páncélzat: nincs

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább