„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Asashio romboló

Az 1936/37 között vízrebocsátott, 10 egységből álló Asashio-osztály névadó hajója. Az osztály a Fubuki-osztály után az új mindenes romboló koncepciója jegyében épült. Későbbiekben kisebb-nagyobb módosításokkal a további egységek a Kagero- majd Yugumo-osztályokként kerültek legyártásra. Élvonalbeli rombolók, erős fegyverzettel, nagy sebességgel és nagyhatótávolságú 61 cm-es "Long Lance" torpedókkal. 1943/44 folyamán, többször átépítettés után a három lövegtoronyból az egyik helyére további 25 mm-es háromcsövű légvédelmi gépágyúk kerültek beépítésre.  Az Asashio-t a sasebói-i hajógyárban kezdték el építeni 1935-ben, 1936 decemberi vízrebocsátását követően 1937 augusztusában állították szolgálatba. A hajó 1941-ben több ütközetben részt vett, majd 1942. jú- nius 6-án a Midway-i csatában amerikai repülőgépek súlyosan megrongálták. Kijavítása után újból szolgálatba állították, de még ugyanez az év decemberében az amerikai légierő gépei újból megrongálták, majd 1943. március 4-én a Bismarck-tengeri csatában több bombatalálattal elsüllyesztették. Az osztály összes hajója elpusztult a harcokban.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1936

  • Vízkiszorítás: 1960 t (üresen); 2512 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 118,3 m - szélesség: 10,3 m - merülés: 3,7 m

  • Sebesség: 35 csomó (65 km/h)

  • Személyzet: 200 fő Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 gőzturbina - 50 000 LE 

  • Hatótávolság: 8400 km 

  • Fegyverzet: (eredetileg) 6 db 127 mm-es (3×II-DP) ágyú; 4 db 25 mm-es légvédelmi gépágyú; 8 db TT 610 mm-es (2×IV) torpedó-vetőcső

  • Páncélzat: nincs 

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább