„A jelenlegi helyzetet számunkra adott lehetőségnek, nem pedig katasztrófának kell tekinteni." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Akatsuki romboló

A négy egységből álló Akatsuki-osztály névadó hajója. A Fubuki-osztály utolsó 4 tagjaként is említik ezeket az egységeket, melyeket 1930-ban kezdtek el építeni különböző japán hajógyárakban. Élvonalbeli, első osztályú rombolók voltak, 38 csomós végsebességgel, elsőként légvédelemre is használható főlövegekkel felszerelve. A háború folyamán valamennyi átépítésre került, - csakúgy mint az összes hasonló kategóriájú japán romboló - a három lövegtoronyból az egyik helyére 25 mm-es háromcsövű légvédelmi gépágyúk kerültek. Az Akatsuki-t a sasebói-i hajógyárban kezdték el építeni 1930-ban, 1932 májusi vízrebocsátását követően 1932. november 30-án állították szolgálatba. A hajó 1941-ben részt vett a Guam- és a Wake-szigetek körül dúló harcokban, majd 1942-ben az Új- Guinea és a Salamon-szigeteki csatákban. 1942. november 11/12-én a Savo-sziget melletti éjszakai csatában elsüllyedt. Az 1930 és 1932 között épített Akatsuki-osztály négy hajója közül csak egy, az 1933-ban szolgálatba állított Hibiki élte túl a II. világháborút. 1945-ben átadták a Szovjetúniónak, ahol Pritkyj néven szolgálatba is állították. 1963-ban bontották szét.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1932.

  • Vízkiszorítás: 2090 t (üresen); 2260 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 117,95 m - szélesség: 10,32 m - merülés: 3,27 m

  • Sebesség: 38 csomó

  • Személyzet: 197 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar és gőzturbina - 50 000 LE

  • Hatótávolság: 8500 km

  • Fegyverzet: (eredetileg) 6 db 127 mm-es ágyú; 2 db 13 mm-es légvédelmi géppuska; 9 db 610 mm-es (3×III) torpedó-vetőcső és 18 akna

  • Páncélzat: nincs

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább