„A történelmet a győztesek írják.” - Winston Churchill

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kirishima csatahajó

kirishima
 
A Kongo-osztályú csatacirkálóként 1913-ban vízre bocsátott Kirishima-t, - a Kongo és a Hiei testvérhajóját - 1927 és 1930 között átépítették, és az osztály többi egységéhez hasonlóan átminősítették csatahajóvá. Az 1934/36-os átépítés során teljesen megváltozott a tatfedélzete, több mint 400 tonnával lett nagyobb a páncélzatának és barbettáinak a súlya, ugyanakkor a légvédelmi fegyverzetét is megnövelték. 1941 decemberében a Pearl Harborra csapást mérő repülőgép-hordozók kíséretéhez tartozott, majd ezt követően Rabaulnál és a Holland-Kelet-Indiákon fedezte a japán partraszállásokat, miközben 1942. március 1-jén Jávától délre elsüllyesztette az Edsall amerikai rombolót. Az ezt követő hónapokban a Csendes-óceán déli részén végrehajtott japán hadműveletek szinte mindegyikében közreműködött. A Santa Cruz környékén kibontakozó összecsapásokat a csodával határos módon épen úszta meg: 1942. október 25-én B-17-esek bombázták, majd torpedóvető repülőgépek támadták meg. Szerencsecsillaga végül leáldozott: 1942 novemberében a második guadalcanali ütközetben az USS Washington és a South Dakota radarral vezetett pontos ágyútüzének áldozatává vált. Az éjszakai akció során 7677 méter távolságból kilenc 406 mm-es és negyven 127 mm-es lövedék találta el, személyzetének nem maradt más választása, mint az, hogy elsüllyessze.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1913

  • Vízkiszorítás: 27 940/32 815 tonna

  • Méretek: hossz: 214,65 m - szélesség: 23,4 m - merülés: 8,37 m

  • Sebesség: 30,4 csomó (56,3 km/h)

  • Személyzet: 1221 fő

  • Hajtómű: 4 csavartengely, 4 szabadfutású turbina

  • Hatótávolság: 14 900 km

  • Fegyverzet: 8 db 356 mm-es (14 h.), 14 db 152 mm-es (6 h.), 8 db 127 mm-es (5 h.) löveg, 4 db 40 mm-es és 8 db 13,2 mm-es légvédelmi ágyú - három repülőgép

  • Páncélzat: övpáncél 203 mm -75 mm, barbetták 254 mm, lövegtornyok 229 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább