„Csak azért írtam alá, mert úgy gondoltam, hogy az idős gentleman kiváncsi az aláírásomra.” - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Kako nehézcirkáló

kako
 
A két egységből álló Furutaka-osztályú japán nehézcirkálót a kobei Kawasaki hajógyárban kezdték el építeni, és 1922-ben bocsátották vízre. Szolgálatba állítása 1926-ban történt meg. 1931-32 között - csakúgy, mint testvérhajóját a Furutaka-t - modernizálták Kure-ban, ekkor erősítették meg a hajó páncélzatát és katapulttal is felszerelték. 1936-ban Sasebo-ban újabb modernizáláson esett át. A hajó 1941-ben részt vett a Guam- és a Wake-szigetek körüli harcokban, majd 1942-ben a Salamon-szigeteki és az az Új-Guineai csatákban. A Savó-sziget melletti éjszakai csatában Mikawa altengernagy kötelékébe tartozott. Az itt zajló harcokban 1942. augusztus 10-én süllyesztette el az amerikai USS S-44 tengeralattjáró.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1922

  • Vízkiszorítás: 7300 t (üresen); 10 500 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 185,18 m - szélesség: 11,90 m - merülés: 4,49 m

  • Sebesség: 33 csomó

  • Személyzet: 639 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, Kanpon kazán és gőzturbinák - 103 400 LE

  • Hatótávolság: 9400 km 12 csomós (22 km/h) sebesség mellett

  • Fegyverzet: 6 db 200 mm-es és 4 db 120 mm-es löveg, 4 db 25 mm-es és 2 db 13 mm-es légvédelmi löveg, 8 db 610 mm torpedóvető + 2 db Mitsubishi F1M "Pete" típusú biplán és katapult

  • Páncélzat: övpáncél 76 mm, fedélzet: 32 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább