A szovjet hadseregben nagyobb bátorság kell a visszavonuláshoz, mint az előrenyomuláshoz." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Junyo repülőgép-hordozó

junyo
A Shoho-osztályhoz hasonlóan, a Hiyo-osztály két hajójának átépítését repülőgép hordozóvá 1940- ben, még Japán hadbalépése előtt határozta el a japán haditengerészet: Hiyo (Repülő Héja), Junyo (Sólyom Héja) nevekre átkeresztelve kezdődött az átépítés. A Junyo eredeti neve Kasiwara Maru volt, és szintén - mint testvérhajója - a tokiói Nippon Jusen hajótársaság részére kezdték el építeni 1939-ben, 27 700 tonnás nagysebességű luxusgőzősnek. 1940-ben a japán haditengerészet - a háborús készülődés jegyében - félig kész állapotban vásárolta meg. Terveit átdolgozva repülőgép-hordozóként kívánták befejezni. Az átépítés során nagy problémákat kellett leküzdeni, ezért a hadba lépésig nem készült el, de 1942 májusában már szolgálatba állt. 1943 novemberében Bungo Suide közelében (32°19'N,132°58'E) megtorpedózta az amerikai USS Halibut tengerjalattáró, majd rá egy évre utolérte a végzete. 1944. december 9-én a Kyushu-szigetektől nyugatra az USS Redfish torpedókkal súlyosan megrongálta. Épphogy bevánszorgott Sasebó kikötőjébe. Bár a Junyo "csak" súlyosan sérült volt, javítására már nem volt kapacitása a tönkrebombázott japán hajóiparnak. 1947-ben kiselejtezték és lebontották.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1941

  • Vízkiszorítás: 24.140 t (üresen); 29.478 t (max.)

  • Méretek: hossz: 219,3 m - szélesség: 26,7 m - merülés: 8,1 m

  • Sebesség: 25,5 csomó

  • Személyzet: 1187 fő (a repülõszemélyzettel együtt)

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 turbina - 56 250 LE

  • Hatótávolság: nincs adat

  • Fegyverzet: 53 db repülőgép; 12 db 127mm (6×II-/40) és 24 b 25mm (8×III) légvédelmi löveg, ill. gépágyú

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább