„Van ember - van probléma! Nincs ember - nincs probléma." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Hiei csatacirkáló

hiei
 
 
A Haruna csatacirkáló egyik testvérhajóját, a Hiei-t - az 1930-as években végzett átépítése után sorolták át a csatacirkáló-osztályba - 1912. november 21-én bocsátották vízre, és 1914. augusztus 4-re lett kész. Néhány héttel később részt vett a Von Spee német admirális dél-atlanti hajóraja utáni kutatásban, amit a Királyi Haditengerészet a Falkland-szigeteknél semmisített meg. Az átépítések között a Hiei - miután az 1922-ben létrejött londoni flottaegyezmény értelmében leszerelték - kiképzőhajóként működött. A II. világháborúban kiválóan teljesített, amíg a japánok kellő légi fölénnyel rendelkeztek, de később annak hiányában igen sebezhetővé vált. Miután 1941-re teljesen modernizálták, annak a japán taktikai haderőnek az állományába került, melynek repülőgépei lecsaptak Pearl Harborra. Később részt vett Indokina megszállásában - mikor a Kirishima elsüllyesztette az Edsall rombolót Jáva szigetétől délre -, a Ceylon ellen indított offenzívánál, a midway-i, a kelet-Salamon-szigeteki, a Santa Cruz-i és a guadalcanali ütközetben. Az utóbbi hadművelet során süllyesztették el az amerikai ágyúk, torpedók és bombák Savo-szigettől nem messze, 1942. november 13-án.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1912 novembere

  • Vízkiszorítás: 27 940t (üresen), 32 817 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 214,55 m - szélesség: 23,41 m - merülés: 8,38 m

  • Sebesség: 27 csomó

  • Személyzet: 1201 fő

  • Hajtómű: kazán és 4 Curtiss gőzturbina - 136 000 LE

  • Hatótávolság: 14.900 km

  • Fegyverzet: 8 db 356 mm-es (14 h.), 14 db 152 mm-es (6 h.), 8 db 76 mm-es löveg + három repülőgép, - légvédelem: nincs

  • Páncélzat: vízvonal: 203,2 mm, fedélzet: 55,88 mm, lövegtornyok 228,5 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább