„Ennyire még soha nem álltak úgy a dolgok a történelem során, mint most." - Dwight D. Eisenhower

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Haruna csatahajó

haruna
 
 
A Haruna volt az első dreadnought típusú hadihajók egyike, melyeket már japán hajógyárban kezdtek építeni. Testvérhajója, a Kongo volt az utolsó külföldön épült nagyobb japán hadihajó. A Kongo-osztály négy egysége eredetileg három kéménnyel és könnyű csataárbocokkal rendelkezett volna. A Haruna 1937/38 során nagy átalakításon ment át, és csatacirkálóból átminősítették csatahajóvá. Az első kéményét eltávolították, a másodikat kiszélesítették és megmagasították. Tizenhat új kazánt kapott, a hajótestre torpedóvédő kiöblösödéseket (bulge) építettek, és vastagabb páncélzattal látták el. Ezzel a páncélzat összsúlya 6606 tonnáról 10 478 tonnára nőtt. 1941 decemberében a malájföldi és a Fülöp-szigeteki japán partraszállások távolbiztosító erőihez tartozott, majd ezután részt vett a csendes-óceáni háború minden nagyobb ütközetében. A Haruna-t 1945 júliusában süllyesztették el az amerikai repülőgépek. 1946-ban kiemelték és lebontották.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1913

  • Vízkiszorítás: 26 320 t (üresen) 32 715 tonna harckészen

  • Méretek: hossz: 214,5 m - szélleség: 28,1 m - merülés: 8,4 m

  • Sebesség: 27,5 csomó (50,93 km/h)

  • Személyzet: 1226 fő

  • Hajtómű: 2 csavartengely, 8 MAN dízelmotor - 64 000 ks

  • Hatótávolság: 14 400 km

  • Fegyverzet: 8 db 355 mm-es (14 h.), 16 db 152 mm-es (6 h.) löveg

  • Páncélzat: Övpáncél 203 mm - 76 mm, lövegtornyok 228 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább