„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Furutaka nehézcirkáló

furutaka
 
 
A két egységből álló nehézcirkáló-osztály névadó hajóját 1922 decemberében kezdték el építeni a Mitsubishi hajógyárban. Az 1925 május végi vízrebocsátását követően 1926. március 3-án állt szolgálatba. 1931-32 között - csakúgy, mint testvérhajóját a Kako-t - modernizálták Kure-ban, megerősítet- ték a páncélzatát és katapulttal is felszerelték. A hajó 1941-ben részt vett a Guam- és a Wake-szigetek körül dúló harcokban, majd 1942-ben az Új-Guinea és a Salamon-szigeteki csatákban. A Savó- sziget melletti éjszakai csatában Mikawa altengernagy kötelékébe tartozott. Testvérhajója augusztusi elsüllyedése után a Furutaka-t is utolérte a végzete: 1942. október 11-én Esperance-foknál (09° 02'N,159°33'E) az USS Salt Lake City (CA 25) és az USS Boise (CL 47) amerikai nehézcirkálók - több más japán hajóval együtt - elsüllyesztették.
 
TECHNIKAI ADATOK
  • Vízrebocsátás: 1925

  • Vízkiszorítás: 7100 t (üresen); 10 500 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 187,4 m - szélesség: 11,9 m - merülés: 4,53 m

  • Sebesség: 33 csomó

  • Személyzet: 639 fő

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, Kanpon kazán és gőzturbinák - 103 400 LE

  • Hatótávolság: 9400 km 12 csomós (22 km/h) sebesség mellett

  • Fegyverzet: 6 db 200 mm-es és 4 db 120 mm-es löveg, 4 db 25 mm-es és 2 db 13 mm-es légvédelmi löveg, 8 db 610 mm torpedóvető + 2 db Mitsubishi F1M "Pete" típusú biplán és katapult

  • Páncélzat: övpáncél 76 mm, fedélzet: 32 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább