„Olvastam egy Sztálinról szóló könyvet, vaskézzel irányítja azt a hatalmas országot." - Adolf Hitler

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Ryujo repülőgép-hordozó


24_ijn_ryujo

Tervezésekor 7500 tonna vízkiszorítású könnyű repülőgép-hordozónak szánt harmadik generációs Ryujo-t (Vadászó Sárkány)1931-ben bocsátották vízre. Ez a hajó volt Japán első, eleve repülőgép- hordozónak épített nagyobb egysége. Egy cirkáló testére tervezték, ami behatárolta a szélességét, és ezért egy második hangárt emeltek az első fölé. Ez a magasban lévő súly növekedéséhez és instabilitáshoz vezetett. Emiatt az 1933 májusában történt befejezése után szinte azonnal visszatért a hajógyárba átalakításra. 1934 és 1936 között a hajótestet megerősítették, oldalkamráit pedig kiszélesítették. Mindezen módosításokkal vízkiszorítása 10 600 tonnára növekedett. A módosítások ellenére továbbra sem volt jól üzemeltethető hajó (kis mérete miatt is), ezért komolyabb hadműveletekben nem nagyon alkalmazták, fő- leg tengeri deszantokat támogatott. 1941 decemberében a Ryujo a Fülöp-szigeteken végrehajtott japán partraszállásokat fedező hajók egyike volt, majd 1942 februárjában a Holland-Kelet-Indiák következtek. Az év áprilisában az Indiai-óceánra, a Ceylon elleni nagyobb csapásra kifutó japán kikülönített repülőgéphordozó kötelék részét képezte. Ezt követően visszatért a Csendes-óceánra, hogy részt vegyen a Midway-sziget elleni hadműveletekben. 1942 augusztus 24-én a Salamon-szigeteki csatában az USS Saratoga repülőgépei elsüllyesztették.

TECHNIKAI ADATOK

  • Vízrebocsátás: 1931 (1936)

  • Vízkiszorítás: 8.000 t (üresen), 12.575 tonna (harckészen)

  • Méretek: hossz: 175,3 m - szélesség: 23,40 m - merülés: 5,51 m

  • Sebesség: 29 csomó (53,7 km/ó)

  • Személyzet: 924 fő (1936 után)

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 turbina - 65,000 shp

  • Hatótávolság: 18 530 km, 14 csomó (25,92 km/h) sebességgel

  • Fegyverzet: 48 db repülőgép; 12 db 127 mm-es (5 h.) löveg

  • Páncélzat: könnyű páncélzat a lőszerraktárak és a gépi berendezések körül

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább