„Az egyetlen dolog, amitől félnünk kell, az maga a félelem." - Franklin D. Roosevelt

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Emile Bertin könnyűcirkáló

Francia könnyőcirkáló, osztályának egyetlen hajója. 1931-ben kezdték el építeni az Arsenal de Lorient-ben (Lorient, Franciaország). Alig két év múlva, 1933-ban már vízre is bocsátották és 1934. január 28-án szolgálatba állt. Részt vett a norvégiai harcokban, ahol 1940. április 19-én német repülőgépek megrongálták. Az 1940 júniusában létrejött fegyverletételi egyezmény a karib-tengeri Martinique szigeten találta, ahol a kikötőben tartották, és 1942. május 1-jén leszerelték. 1943. június 3-án Robert admirális átadta Martinique szigetét a szabad Franciaország kormányának, és ezzel lehetővé tette, hogy a hajó részt vegyen a tengeri hadműveletekben a szövetségesek oldalán. Az Emile Bertin-t ezután újra felszerelték, fegyverzetét modernizálták. Ezt követően részt vett több európai hadműveletben, majd annak a taktikai haderőnek volt része, mely az olasz Riviérán lévő tengelyhatalmi állásokat bombázta. 1952-ben kivonták a szolgálatból, 1959-ben szétbontották.

TECHNIKAI ADATOK:

  • Vízrebocsátás: 1933. május 9.

  • Vízkiszorítás: 5890 t (üresen), 8480 t (harckészen)

  • Méretek: hossz: 177 m - szélesség: 15,8 m - merülés: 5,4 m

  • Sebesség: 34 csomó

  • Személyzet: 570 - 705 fő

  • Hajtómű: 4 hajócsavar, 2 gőzturbina - 102 000 LE

  • Hatótávolság: 7412 km 15 csomóval (27,78 km/h)

  • Fegyverzet: 9 db 152 mm-es (3×III) ágyú; 8 db 76 mm-es ágyú; és 12 db 13,2 mm-es légvédelmi gépágyú + 6 db 550 mm-es torpedóvető-cső

  • Páncélzat: lövegtornyok 30 mm, fedélzet 20 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább