„Az ember három módon érheti el célját: tervezéssel, munkával és imával." - George Patton

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Montcalm könnyűcirkáló

montcalm1
 
A Montcalm könnyűcirkálót 1935 októberében bocsátották tengerre, és 1937. decemberére szerelték fel teljesen. Egyike volt a La Galissoniere-osztályú hat könnyűcirkálónak. Ezeket a hajókat kivételesen jól tervezték meg, és jelentős tűzerőt képviselő fegyverzettel szerelték fel: kilenc 152,2 mm-es ágyút hordoztak fedélzetükön. A Francia Haditengerészet legjobb hajói közé tartoztak. 1940. szeptember 9-én a Montcalm és testvérhajói (Marseillaise és a Georges Leygues) kihajóztak Toulonból és Dakarba indultak, ahol szeptember 23. és 25. között részt vettek a kikötő ellen irányuló brit és szabad francia támadás visszaverésében. 1943. februárban a dakari francia parancsnokság átállt a szövetségesekhez; a három cirkáló ezután Philadelphiába hajózott, ahol generáljavítást végeztek rajtuk, felszerelték lokátorral, és növelték légvédelmi fegyverzetük tűzerejét. 1944. június 6-án a Montcalm és a Georges Leygues tagjai voltak annak a haditengerészeti támogató haderőnek, mely az Omaha partszakaszon kiépített német állásokat bombázta a normandiai partraszállás során. Augusztusban ugyanez a hajóraj a francia Riviérán partra szálló szövetséges csapatokat biztosította. A Monlcalm és testvérhajói, a Gloire és a Georges Leygues a háború után is aktívak maradtak; a Montcalmot 1961-ben „nyugdíjazták".

TECHNIKAI ADATOK

 • Vízrebocsátás: 1935

 • Vízkiszorítás: 8340 t (üresen); 9270 tonna harckészen
 • Sebesség: 31 csomó

 • Személyzet: 540 fő

 • Hajtómű: 4 hajócsavaros turbinák - 84.000 shp

 • Hatótávolság: 10 500 km

 • Hossz: 178,86 m

 • Szélesség: 17,47 m

 • Merülés: 5,31 m

 • Fegyverzet: 9 db 152 mm-es löveg, 8 db 90 és 8 db 13,2 mm-es légvédelmi löveg + 2 repülő

 • Páncélzat: 120 mm a vízvonalnál, 50,8 mm a fedélzeten és 130 mm a tornyokon

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább