„Egy ember halála tragédia. Millióké statisztika." - Joszif Sztálin

Második világháború

patreon reklamTámogass bennünket!
Anyagi eszközeink nincsenek, ezek hiányában viszont hosszabb távon leküzdhetetlen nehézségbe ütközik e bázis fennmaradása. Honlapunk nonprofit, csapatunk tagjai puszta elhivatottságból teszik, amit tesznek. Ezért kérjük: akinek fontos e felület fennmaradása, e közösség további munkája, és üzenetünk eljuttatása minél szélesebb körbe, támogasson bennünket. 

Jeanne D'Arc könnyűcirkáló

jeannedarc
 
A Jeanne D'Arc könnyűcirkálót 1930 februárjában bocsátották vízre, és 1931 szeptemberében szerelték fel. A győztes Németország és a francia kormány között 1940. júniusban létrejött fegyverletételi egyezmény a karib-tengeri Martinique szigeten találta, ahol a kikötőben tartották, és a sziget kormányzója, Robert admirális, illetve az amerikai kormány által aláírt megegyezés feltételei szerint 1942. május 1-jén leszerelték. A Bearn repülőgép-hordozót és az Emile Bertin könnyűcirkálót is ekkor fosztották meg fegyverzetétől. 1943. június 3-án Robert admirális, aki bár hű maradt a Vichy-kormányhoz, átadta Martinique szigetét a szabad Franciaország kormányának Algériában, és ezzel lehetővé tette, hogy mindhárom hajó részt vegyen a tengeri hadműveletekben a szövetségesek oldalán. A Jeanne D'Arcot ezután újra felszerelték, torpedócsöveit eltávolították, könnyűfegyverzetét pedig modernizálták. A hajó ezt követően részt vett a korzikai hadműveletekben, majd annak a taktikai haderőnek volt része, mely az olasz Riviérán lévő tengelyhatalmi állásokat bombázta. Sok csapatszállító hadműveletnek is részese: a normandiai partraszállás után francia katonákat, illetve hadianyagot szállított Észak-Afrikából a francia Riviérára. A háború után a Jeanne D'Arc kiképzőhajóként működött, és 1964-ig maradt a Francia Haditengerészet állományában.

TECHNIKAI ADATOK

  • Vízrebocsátás: 1930

  • Vízkiszorítás: 6.557 t (üresen); 9.190 tonna harckészen
  • Sebesség: 25 csomó

  • Személyzet: 506-643 fő között

  • Hajtómű: 2 hajócsavar, 2 db Parsons gőzturbina - 32.500 shp

  • Hatótávolság: 5.200 tengeri mérföld

  • Hossz: 170,05 m

  • Szélesség: 17,24 m

  • Merülés: 5,28 m

  • Fegyverzet: 9 db 15,0 cm-es ágyú; 4 db 7,5 cm-es ágyú; 4 db 3,7 cm-es és 12 db 13,2 mm-es légvédelmi gépágyú + 2 db 550 mm-es torpedóvető-cső

  • Páncélzat: övpáncél 50-70 mm, lövegtornyok 25,4 mm, fedélzet 40,1 mm

Hirdetés

További cikkek

A
A 25. órában vagyunk!

Minden családban keringenek történetek arról, mit is tett, vagy élt át egy rokon a II. világháborúban. Sokáig erről még beszélni sem volt ildomos, ám sok családban még ma is élnek azok az emberek, akik átélték a történelem egyik legnagyobb háborúját. Az ő történeteiket szeretnénk most megosztani, hogy azok is hallathassák a hangjukat, akik eddig nem tehették, vagy ma már nincsenek köztünk.

Bővebben
Látogatásaink

Az évek során igyekeztünk minél több - a világháborúhoz kapcsolódó - múzeumba, hadiparkba, haditechnikai bemutatóra és egyéb helyszínre eljutni. A gyűjteményünket olvasóink beküldött képeivel remélhetőleg tovább sikerül folyamatosan bővítenünk.

Tovább
Emlékművek

Hideg kő és/vagy fém mementói a múlt eseményeinek, a múlt embereinek és tetteiknek. Hidegek - mégis élnek. Naponta elmegyünk mellettük, mégis ritkán állunk meg, olvasunk el néhány nevet, és hajtunk fejet.

Tovább